Βασική ανάλυση σπέρματος – Πως να προετοιμαστείτε

Έχετε πάρει την απόφαση να μπείτε σε διαδικασία διερεύνησης κάνοντας μια εξέταση που για τους περισσότερους άνδρες δημιουργεί αρκετή αμηχανία. Στην αμηχανία αυτή έρχονται να προστεθούν απορίες για τη διαδικασία αλλά και το άγχος  των αποτελεσμάτων.Προκειμένου λοιπόν, η εξέταση σπέρματος να πραγματοποιηθεί με σωστό τρόπο και να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα, απαραίτητες είναι οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1.   Σεξουαλική αποχή : Με τον όρο σεξουαλική αποχή εννοούμε την αποχή από οποιασδήποτε μορφής εκσπερμάτισης (συνουσία  ή αυνανισμό.) Ιδανικά ο εξεταζόμενος θα πρέπει να απέχει 2-4 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει 48 ώρες σεξουαλικής αποχής και να μην υπερβαίνει τις 5. Το διάστημα αυτό θεωρείται ως ενδεικτικότερο της λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος, δίνοντας τον ιδανικότερο σπερματικό όγκο και τον καλύτερο αριθμό κινητών σπερματοζωαρίων. Έτσι, μικρότερο  διάστημα αποχής  (<2 ημέρες)μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη συγκέντρωση κινητών σπερματοζωαρίων, ενώ μεγαλύτερο διάστημα  (>5 ημέρες) μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, ΑΛΛΑ μειωμένης ποιότητας ( κινητικότητα και μορφολογία).
2.    Αν είστε άρρωστοι, έχετε πυρετό, ή είχατε πολύ υψηλό πυρετό το τελευταίο τρίμηνο, η εξέταση θα πρέπει να αναβληθεί και να μεταφερθεί αργότερα.
3.    Αποχή από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 
4.    Φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης: Αντιβιοτικά  όπως  η γενταμυκίνη, η σιπροφλοξασίνη, η τετρακυκλίνη, η νιτροφουραντοΐνη, έχει αποδειχθεί να παρεμποδίζουν την παραγωγή σπέρματος και την γονιμοποιητική ικανότητα των σπερματοζωαρίων. Επιπλέον φάρμακα, όπως η σιμετιδίνη, η σουλφασαλαζίνηφαρμακα ορμονικής θεραπείας όπως υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, ανδρογόνων και αντιανδρογόνων, προγεστερόνης, οιστρογόνων, και LHRH(GnRH)super agonists or antagonists. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι αθλητές στην πρόσληψη αναβολικών στεροειδών, διότι οδηγούν σε μείωση της έκκρισης των γοναδοτροπινών οδηγώντας σε ορχική ατροφία, που συνήθως είναι αναστρέψιμη. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη βλάβη, ενώ η κολχικίνη βλάπτει τη σπερματογένεση.
5.   Τρόπος δειγματοληψίας:  Ιδανικά, το δείγμα θα πρέπει να δοθεί στο εργαστήριο. Ο χρόνος μεταφοράς του δείγματος αλλά και η έκθεσή του σε θερμοκρασίες μικρότερες των 370C μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Πριν έρθετε στο εργαστήριο κάντε ένα ντους με χλιαρό νερό. Πριν τη δειγματοληψία, πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.  Η λήψη γίνεται με αυνανισμό. Απαγορεύεται η χρήση λιπαντικού ή σάλιου. Είναι πολύ σημαντικό η συλλογή να είναι πλήρης.
6.   Εάν η δειγματοληψία γίνει στο χώρο σας, κλείστε πολύ καλά το καπάκι και γράψτε στον ουροσυλλέκτη  το ονοματεπώνυμό σας, την ημερομηνία και την ώρα που δόθηκε το δείγμα σας. Η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο θα πρέπει να γίνει μέσα σε μισή ώρα έτσι  ώστε εξωγενής παράγοντες (π.χ.  χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος) να μην επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Κατά τη μεταφορά του το δείγμα θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θερμοκρασία του σώματος και σε όρθια θέση.

7.  Ζητείστε από τον ειδικό περισσότερες οδηγίες

Βασική ανάλυση σπέρματος – Πως να προετοιμαστείτε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω